دستگاه پت/ ام آر ترکیبی از یک اسکنر پت به همراه ام آر آی می باشد . ام آرآی ساختار درونی بدن را نمایش می دهد در حالی که پت ناهنجاری های بدن را شناسایی می کند در این روش تصویربرداری نسبت به پت سی تی به دلیل اینکه از اشعه ایکس استفاده نمی شود تقریبا تا 50% از مقدار پرتودهی و دز دریافتی بیمار کاهش می یابد .
در دستگاه پت از ماده رادیودارو (رادیواکتیویته) خاصی استفاده می شود که قبل از شروع تصویربرداری به بدن تزریق می شود . این ماده رادیودارو زمانی که وارد بدن می شود با حل شدن در خون و گردش در اجزای مختلف جذب بافت ها و اندام ها شده و از خود پرتوهای گاما ساطع می کند و عملکرد آنها را شناسایی می نماید . این اسکن به صورت متداول برای تشخیص سرطان ، شرایط قلب ، ناهنجاری های مغز ، عوارض جانبی سیستم عصبی بدن مناسب است.
تحقیقات انجام شده در زمینه پت ام آر، امکان اسکن همزمان را در این مدالیته جدید نشان می دهد. دستیابی به داده های پت و ام آر به طور همزمان ، اساسا اجازه همبستگی زمانی خوب بین داده های به دست آمده به صورت دینامیک را از دو مدالیته می دهد . پت ام آر می تواند اطلاعات گرفته شده از ام آر در هر دو زمینه آناتومی و عملکردی را برای همبستگی با اطلاعات کمی حاصل از پت در دیگر جنبه های عملکرد بافت ارائه دهد . که این مورد در زمینه تصویربرداری مغز، قلب و عروق و سرطان حائز اهمیت است.
آمادگی های لازم قبل از تست اسکن پت-ام آر
* از نوشیدن قهوه ، الکل و مصرف تنباکو و نیکوتین خودداری نمایید .
* پایین نگه داشتن سطح کربوهیدرات بدن : از خوردن ماکارونی ، نان ، سیب زمینی ، غلات، برنج ، آب نبات و شکر جلوگیری نماید .
* همچنین از مصرف شیرینی جات ، آدامس و اسپری های مورد استفاده برای ریه یا قطره های سرفه جلوگیری نمایید .
* پرهیز از ورزش و فعالیت های کششی .
* همراه داشتن یک بطری آب در روز آزمون چه کارهایی باید انجام دهیم .
* خود را گرم نگه دارید به خصوص اگر زمان اسکن در روزهای سرد باشد به دلیل اینکه درجه حرارت بدن در دراز مدت می تواند بر کیفیت اسکن تاثیر بگذارد .
* استفاده نکردن از فلزات و جواهرات در زمان اسکن .
* اگر باردار هستید کارشناس پزشکی هسته ای را مطلع سازید .
* اگر آلرژیبه داروی کنتراست دارید کارشناس پزشکی هسته ای را مطلع سازید .
* تمامی داروها به جز دیابت می توانند با آب مصرف شوند .
* از آوردن کودک به همراه خود خوداری نمایید .
اقداماتی که بعد از تصویربرداری باید انجام دهید
تا 3 ساعت بعد از تصویربرداری از نزدیک شدن به کودکان و خانم های باردار جلوگیری کنید .
روش های تصویربرداری پت ام آر :
ساده ترین روش ، روش Sequential بوده که با قرار دادن دو اسکنر به صورت سری که در آن هر دو اسکنر پت و ام آرآی به ترتیب به صورت دو سیستم مجزا و به عنوان بخشی از یک آزمون استفاده می گردند . در این طراحی دو مفهوم جداگانه بسته به اینکه هر دو سیستم تصویربرداری در یک اتاق و یا اینکه در دو اتاق جداگانه قرار گرفته اند وجود دارد . در طراحی ارایه شده توسط شرکت فیلیپس دو اسکنر پت و ام آر آی به صورت متناوبی و به صورت یک دستگاه واحد قرار می گیرد .
در طراحی که توسط شرکت GE ارایه گردیده است در واقع یک نوع تصویربرداری تری مدالیته است که از یک تخت یکسان برای هر دوگانتری در اتاق مجزا و انجام آزمون ام آر آی و پت/ سی تی استفاده می شود . این روش نیازی به تغییرات قابل توجهی به خصوص در آشکارسازهای پت دارد برای اینکه به میدان مغناطیسی حساس نباشد و کمترین تاثیر را بر روی عملکرد اسکنر ام آر بگذارد .
این طراحی از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است زیرا تغییرات نسبتا کوچکی برای شیلد کردن سیستم پت از تداخلات میدان مغناطیسی نیاز است و همچنین برای انتقال بیمار از یک واحد تصویربرداری به واحد دیگر به تجهیزات خاصی نیاز نمی باشد .
از محدودیت های این نوع طراحی :
* جمع آوری داده ها به صورت متناوب و نه به صورت موازی و همزمان است که ممکن است سیستم را مستعد آرتیفکت حرکتی کند.
* به فضایی نسبتا بزرگ برای طراحی سیستم نیاز است.
* همچنین برای تضعیف داده های حاصل از پت انجام سی تی نیاز است که باعث افزایش دز بیمار می گردد.
* به دلیل افزایش زمان جمع آوری داده ها، ادغام کامل سخت افزار پت درون گنتری ام آر رویکردی بهتر دارد.
برگرفته از سایت : www.vitrinmed.com