فیزیوتراپی چیست؟
فیزیوتراپی یک شاخه تخصصی پویا وفعال درحرفه پزشکی است ،که به افراد کمک کرده تا در طول زندگی خود بالاترین سطح عملکرد فیزیکی را داشته باشند . فیزیوتراپی در واقع به درمان ، حفظ و بازسازی عملکردهای فیزیکی افراد میپردازد . تنها یک متخصص فیزیوتراپی میتواند به صورت مستقیم به نظارت و ارائه خدمات فیزیوتراپی مبادرت ورزد .
توانبخشی شامل مجموعه اقداماتی است که برای فردی که دچار محدودیت های جسمی _حرکتی و در مواردی ذهنی شده انجام می گیرد تا وی بتواند به حداکثر توانایی در حفظ استقلال در انجام فعالیت هایش برسد.
هدف از درمان های فیزیوتراپی پیشگیری، توانبخشی، درمان و در نتیجه ارتقای سطح سلامت جامعه است.
اصلاح فعالیت های حرکتی ، افزایش مهارت های حرکتی ، کاهش و از بین بردن محدودیت های حرکتی ، تقویت عضلات ارادی و توانمد سازی معلولان و سالمندان از مهم ترین اهداف این روش درمانی هستند.
فیزیوتراپی درمانی ایمن و غیر تهاجمی است که در آن از عوامل فیزیکی، مکانیکی و الکتریکی برای کمک به بهبود شرایط بیماران استفاده می شود.
درمان دستی و تمرین درمانی نیز بخش دیگری از درمان ها را شامل می شود که نقش مهمی در افزایش سطح سلامت و آمادگی جسمانی فرد دارند
نقش فیزیوتراپی
در بسیاری از کشورها ، فیزیوتراپها نقش کلیدی در مراقبتهای اولیه درمانی ایفا میکنند . آنها دسترسی مناسب افراد را به خدمات فیزیوتراپی تضمین میکنند . دسترسی سریع به فیزیوتراپی با شرایط مناسب در سلامت بیمار و کاهش هزینههای درمانی بسیار مؤثر است . برای مثال ، فردی که دچار کمردرد حاد میشود ، اگر در عرض ۷۲ ساعت از شروع درد توسط یک متخصص فیزیوتراپی معاینه گردد ، در مقایسه با افرادی که دسترسی سریعی به خدمات فیزیوتراپی ندارند ، به تعداد جلسات درمانی کمتر نیازمند خواهد شد ، همچنین مدتزمان دور ماندن از محل کار او نیز کاهش یافته و فرایند درمان سریعتر خواهد شد . در نقش آموزشی ، به طور معمول فیزیوتراپیستها در مورد جنبههای مختلف شرایط بیماران به آنها آموزش و آگاهی میدهند. با آموزش دادن راهکارهای درمانی، سعی میکنند عملکرد فیزیکی بیماران را بهبود بخشند . اغلب بیماران در خصوص تغییر سبک زندگی و برنامههای ورزشی در خانه ، آموزش میبینند تا برای دستیابی به اهداف درمانی خود شرکت فعالانه داشته و توانمند گردند .
شرایط قابل درمان با فیزیوتراپی
برخی از شرایط میتوانند بهطور مؤثری از فیزیوتراپی بهره ببرند:
- آرتروز کمر و آرتروزگردن
- درد در قسمت پشت بدن (کمر درد )
- اختلالات مربوط به پاها
- آرتروز زانو (OA)
- دیسک کمر
- درد پایین کمر
- رگ به رگ شدن و کشیدگیها
- اختلالات مربوط به مفصلها
- سیاتیک
- سردرد
- گردن درد
- روماتیسم زانو و روماتیسم ستون فقرات
تمرینات فیزیوتراپی
مداخلات فیزیوتراپی با بهبود در کارکرد فیزیکی ، سلامت و کیفیت زندگی افراد در ارتباط است . برای شروع فرایند درمان به کمک فیزیوتراپی ، ابتدا سابقه پزشکی ، آزمایشهای پزشکی و مطالعات تصویربرداری بیمار ارزیابی میگردد . متخصص فیزیوتراپی این یافتهها را با معاینات فیزیکی خود ( آزمایشات و معاینههای تنفسی ، قلبی، عضلانی - اسکلتی، عصبی –عضلانی وسیستم پوششی بدن ) ترکیب مینماید تا به تشخیص دقیق برسد . سپس برای رسیدن به توانبخشی و باز توانی بیمار، متخصص فیزیوتراپی یک برنامه جامع درمانی را مطابق نیازهای بیمار طرحریزی میکند . متخصص طب فیزیکی با ارائه مداخلات درمانی مختلف ، عملکرد فیزیکی و کیفیت زندگی بیماران را بهینهسازی میکند . عملکرد فیزیکی و کیفیت زندگی افراد ممکن است در اثر عواملی مانند پیری ، تروما (آسیب)، بیماریهای مزمن و یا شرایط محیطی به خطر افتد . بهجای تمرکز بر جنبههای فردی یک آسیب یا بیماری ، فیزیوتراپیستها بدن را بهعنوان یک کل واحد در نظر میگیرند .
برخی از روشهای اصلی مورد استفاده توسط فیزیوتراپیست عبارتند از:
- آموزش و مشاوره : فیزیوتراپیستها با آموزش و ارائه توصیههای عمومی در مورد عواملی که زندگی روزانه شما را تحت تأثیر قرار میدهند ( مانند نحوه قرارگیری وضعیت صحیح بدن ، بلند کردن یا حمل صحیح اشیا جهت جلوگیری از بروز صدمات )، به بهبود کیفیت زندگی افراد میپردازند .
- تمرینات ورزشی ویژه و مشاوره در خصوص فعالیتهای بدنی: به منظور بهبود سلامت عمومی و تحرک بدن افراد و همچنین برای تقویت قسمتهای خاصی از بدن ، ممکن است ورزشهای خاصی برای شما تجویز گردد .
- درمان دستی : در این روش فیزیوتراپیست با استفاده از دست خود، به تسکین درد ، بهبود سفتی و افزایش دامنه حرکتی اندامها میپردازد . گاهی اوقات تکنیکهای دیگری نیز ممکن است استفاده شود ، مانند تمرینات ورزشی خاص یا طب سوزنی .