ضوابط رسیدگی و پرداخت اسناد پرتوپزشکی
منظور از خدمات پرتوپزشکی مجموعه ای از روش های تصویربرداری تشخیصی، درمانی و مداخله ای می باشند که با استفاده از پرتوهای الکترومغناطیسی )از قبیل X و گاما (، ذره ای ) ازقبیل الکترون ( ، مکانیکی ) از قبیل اولتراسوند( و میدانهای مغناطیسی ) مثلاً در ( MRI انجام می شود .
خدمات پرتوپزشکی با توجه به سرفصل های مندرج در کتاب ارزش نسبی خدمات سلامت شامل خدمات : رادیولوژی ، سنجش تراکم استخوان ، آنژیوگرافی ، سونوگرافی ، سی تی اسکن ، ام آرآی ، پزشکی هسته ای ، رادیوتراپی ، خدمات تشخیصی چشم و سایر خدمات تشخیصی و درمانی می باشد
مؤسسه پرتوپزشکی: به محلی اطلاق می شود که برای انجام خدمات پرتوپزشکی به طور مستقل ایجاد گردد و چنانچه در یکی از مراکز درمانی و بهداشتی مستقر گردد بخش پرتوپزشکی نامیده می شود .
ضوابط کلی : شامل ضوابط مشترکی است که در رسیدگی فنی به اسناد پرتوپزشکی به کار می رود و به شرح زیر می باشد :
- کلیه دستورالعمل ها ، تعرفه ها و بخشنامه های مرتبط که از سوی سازمانهای بیمه گر به مؤسسات ابلاغ گردیده لازم الاجرا می باشند .
- خدمات مربوط به نوزادان که صرفاً در ماه اول تولد با دفترچه مادر امکان پذیر است شامل خدمات بستری و حین بستری می باشد .
- در کلیه مؤسسات اعم از دولتی و خصوصی ، نسخ درخواست دارو و خدمات رزیدنت های سال سوم و چهارم با مهر رزیدنت به همراه مهر پذیرش مرکز بیمارستانی دانشگاهی به عنوان نسخ پزشکان متخصص و بدون مهر پذیرش مرکز بیمارستانی دانشگاهی بعنوان نسخ پزشکان عمومی قابل پذیرش و پرداخت می باشد .
- بدیهی است که نسخ درخواست دارو و خدمات رزیدنت های سال اول و دوم در هر صورت به عنوان پزشک عمومی محسوب می گردد .
- ذکر تشخیص اولیه یا شکایت اصلی بیمار در نسخ خدمات پرتوپزشکی پر هزینه توسط پزشک معالج الزامی می باشد و پذیرش اینگونه نسخ بدون درج تشخیص مشمول تعدیلات خواهد شد .
خدمات پرهزینه پرتوپزشکی: مهمترین خدمات پرهزینه پرتوپزشکی شامل آنژیوگرافی ، سونوگرافی کالرداپلر ، سی تی اسکن ، ام آرآی، پزشکی هسته ای )به جز جذب ید و اسکن تیروئید ( ، سنجش تراکم استخوان و خدمات Interventional می باشد
- نسخ پزشکان عمومی حاوی خدمات پرهزینه پرتوپزشکی قابل محاسبه و پرداخت نمی باشد .
تبصره- در موارد اورژانس و تروما نسخ پزشکان عمومی حاوی سی تی اسکن بدون تزریق با مهر اورژانس بیمارستان قابل محاسبه و پرداخت می باشد .
- در صورتیکه خدمت پرتوپزشکی مندرج در نسخه با تشخیص اولیه، شکایت اصلی بیمار )مثلاً تجویز MRI زانوی چپ در موارد آسیب دیدگی مینیسک زانوی راست ( ، سن یا جنس بیمار دارای مغایرت باشد ، لازم است نسخه توسط مسؤل فنی بررسی گردد و در صورت نیاز به اصلاح ، بیمار به پزشک معالج ارجاع داده شود. ضروری است جهت عدم اعمال تعدیلات ، مؤسسه از ارسال اینگونه نسخ قبل از اصلاح به همراه صورتحساب خودداری نماید.
- چنانچه در تجویز خدمات پرهزینه پرتوپزشکی مواردی همچون عدم ارتباط خدمت با تخصص پزشک معالج ، مغایرت سن یا جنس بیمار با تخصص پزشک معالج)مثلا" تجویز آنژیوگرافی توسط متخصص اطفال برای افراد مسن( وجود داشته باشد، لازم است نسخه توسط مسؤل فنی بررسی گردد و در صورت نیاز به اصلاح، بیمار به پزشک معالج ارجاع داده شود. ضروری است جهت عدم اعمال تعدیلات، مؤسسه از ارسال اینگونه نسخ قبل از اصلاح به همراه صورتحساب خودداری نماید.
بیهوشی در انجام خدمات پرتوپزشکی: چنانچه جهت انجام خدمات پرتوپزشکی نظیر ام آر آی ، سی تی اسکن و ... نیاز به بیهوشی باشد در صورت درخواست متخصص رادیولوژی ، رادیوتراپی و یا پزشکی هسته ای به عنوان تجویزکننده و متخصص بیهوشی به عنوان انجام دهنده ) با تکمیل برگه القاء بیهوشی و ممهور به مهر وی( قابل محاسبه و پرداخت می باشد .
تبصره 1 : فرم گزارش بیهوشی دارای مهر و امضا متخصص بیهوشی به نسخه ارسالی الصاق گردد .
تبصره 2 : برای هر بیمار در یک نوبت ، حتی برای چند ناحیه خدمات فوق الذکر ، فقط یک بار بیهوشی قابل محاسبه و پرداخت خواهد بود .
تبصره 3 : در صورت نیاز به بیهوشی جهت خدمات اینترونشنال از ارزش پایه بیهوشی خدمت مربوطه جهت محاسبه و پرداخت استفاده می گردد.
تبصره 4 : در صورت انجام خدمت با Sedation ، هزینه ای قابل پرداخت نخواهد بود.
- ارسال گزارش ( Report ) خدمات پرتوپزشکی ام آر آی ، سی تی اسکن، پزشکی هسته ای و سنجش تراکم استخوان به شکل مکانیزه الزامی است. در صورت ارسال اینگونه نسخ بدون ثبت مکانیزه گزارش، خدمت قابل محاسبه و پرداخت نمی باشد.
توجه- ضوابط ارسال گزارشات خدمات پرتوپزشکی برای مراکز مشمول پرداخت K 2 طبق آئین نامه مربوطه لازم الاجرا است
- درج عنوان خدمت پرتوپزشکی) شامل نوع خدمت، ناحیه و در صورت لزوم نمای مورد نظر( باید به طور کامل بر اساس کتاب ارزش نسبی خدمات و مراقبت های سلامت توسط پزشک معالج درخواست شود و در صورت عدم ذکر عنوان کامل خدمت حداقل تعرفه خدمت ملاک محاسبه خواهد بود .
- خدمات ارائه شده باید با امکانات موجود در موسسه مطابقت داشته باشد.
- خدمات پرتوپزشکی تجویز شده توسط کارشناسان مامایی به غیر از تبصره زیر در تعهد سازمان های بیمه گر نمی باشد
تبصره: با توجه به مصوبه هیأت محترم دولت درخصوص پوشش بیمه ای خدمات مامایی، هزینه سونوگرافی دوران بارداری تجویز شده توسط کارشناسان مامایی در استان های اصفهان، اردبیل و گلستان قابل محاسبه و پرداخت می باشد. شرایط پرداخت در بخش تشریح شده است.
- در کلیه خدمات تصویربرداری با تزریق )با کنتراست( به غیر از هزینه ماده کنتراست ، کلیه هزینه ها از جمله هزینه تزریق داخل وریدی و کلیه لوازم و تجهیزات مصرفی نظیر سرنگ انژکتور ، رابط انژکتور ، چسب ، آنژیوکت و ... در تعرفه مربوطه لحاظ شده است و جداگانه قابل محاسبه و پرداخت نمی باشد .
- تزریق مواد حاجب و رادیواکتیو در بخش ها و موسسات پرتوپزشکی توسط کارشناس پرتوکار با نظارت و سرپرستی پزشک مجاز می باشد و با توجه به الزام حضور مسئولین فنی )پرتوپزشک متخصص( در بخش ها و موسسات پرتوپزشکی ، این نظارت و سرپرستی در حیطه وظایف مسئولین فنی می باشد. شایان ذکر است در صورت عدم حضور مسئول فنی ، تزریق زیر نظر و با سرپرستی سایر متخصصین پرتوپزشک و در شرایط اورژانس، تحت نظر سایر پزشکان بلامانع می باشد. بدیهی است در صورت محرز شدن ارائه خدمات با تزریق در موسسات و بخش های پرتوپزشکی در غیاب مسئول فنی یا پزشک ذیصلاح ، کلیه نسخ حاوی خدمات با تزریق آن شیفت، مشمول تعدیلات خواهد شد . (بخشنامه شماره 6036/402 مورخ 25/02/1395 معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (
- انجام انواع خدمات مداخله ای ( Interventional ) رادیولوژی علاوه بر رادیولوژیست توسط فوق تخصص و فلوشیپ های بالینی مرتبط صرفاً در مراکز بیمارستانی و مراکز جراحی محدود قابل محاسبه و پرداخت می باشد .
- خدمات پرتوپزشکی پرتابل : مطابق کد 66 تعدیلی کتاب ) استفاده از تجهیزات پرتوپزشکی پرتابل ( در شمول تعهدات سازمان های بیمه گر می باشد . و به صورت 63 درصد علاوه بر ارزش نسبی پایه خدمت صرفاً در بیماران بستری ، قابل محاسبه و پرداخت است . لازم به ذکر است خدمات سونوگرافی پرتابل صرفاً جهت بیماران بستری در بخش های ویژه قابل محاسبه و پرداخت خواهد بود .
- عدم پذیرش بیماران سنگین وزن برای ام آر آی و سی تی اسکن و یا پذیرش به صورت آزاد و همچنین اخذ وجه خارج از تعرفه مصوب بابت وزن بیمار وجاهت قانونی ندارد و به استناد مواد 3 و 4 قانون تعزیرات حکومتی در امور بهداشت و درمان، جرم تلقی گردیده و از طریق معاونت درمان دانشگاه متبوع قابل پیگیری می باشد . (براساس بخشنامه شماره 16198/400 مورخ 30/05/1395 معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (
- ۹۹/۰۵/۰۹