آزمایش چربی بد خون یا LDL : Low-density lipoprotein
1 - این تست به چه نامهای دیگری شناخته میشود؟
LDL-C
2 - هدف از انجام تست چیست؟
هدف از انجام این آزمایش، بررسی مقادیر ارزیابی خطر ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی و همچنین پایش اثربخشی درمان است.
لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL) یکی از انواع لیپوپروتئین هایی است که کلسترول را در خون حمل می کنند. LDL حدود 60 الی 70 درصد کلسترول تام خون را تشکیل می دهد.LDL بیشتر از کلسترول تشکیل شده و مقدار کمی هم پروتئین دارد. این ماده برای بدن مضر محسوب می شود زیرا کلسترول را از کبد به عروق منتقل می کند. LDL اغلب به عنوان “کلسترول بد” یا “چربی بد” نامیده می شود زیرا افزایش مقادیر آن با خطر ابتلا به آترواسکلروز، بیماری های عروق کرونر قلب و سکته قلبی ارتباط دارد.
3 - این تست چه زمانی درخواست میشود؟
- غربالگری: به عنوان بخشی از آزمایش پانل چربی (lipid profile) در چکاپ پزشکی
- پایش: برای افراد دارای عوامل خطر بیماری های قلبی-عروقی و یا بیمارانی که بعلت چربی خون بالا تحت درمان هستند
4 - تستهای آزمایشگاهی مکمل این آزمایش کدامند؟
Triglycerides, cholesterol, HDL-C
5 - چه نوع نمونهای برای این تست درخواست میشود؟
نمونه خون
6 - مراجعه کننده قبل از انجام آزمایش باید چه شرایطی را رعایت کند؟
قبل از انجام این تست نیاز به رعایت شرایط ناشتایی است یعنی بین 10 الی 14 ساعت قبل از انجام این آزمایش از خوردن و آشامیدن پرهیز شود، ولی نوشیدن آب اشکالی ندارد.
7 - نحوه جمعآوری نمونه چگونه است؟
برای این آزمایش، خونگیری از ورید بازویی انجام می شود. قبل از نمونه گیری، فرد مراجعه کننده باید داروهایی که مصرف می کند به همراه آخرین زمان مصرف دارو را به اطلاع پرسنل نمونه گیر در آزمایشگاه برساند.
8 - روش انجام تست چیست؟
برای انجام این آزمایش از روش آنزیماتیک مستقیم استفاده می شود.
9 - چه عواملی باعث تداخل و ایجاد نتایج کاذب در انجام تست میشود؟
- LDL ممکن است در خانم هایی که داروی استروژن خوراکی مصرف می کنند، کاهش یابد.
- بارداری و مصرف برخی داروها مانند داروهای آندروژنیک و یا استروئیدی می توانند میزان LDL را افزایش دهند.
10 - نتایج این تست چگونه گزارش میشود؟
میزان طبیعی LDL در خون برحسب mg/dl بوده و در هر آزمایشگاه متفاوت است. این میزان در آزمایشگاه وحید بصورت ذیل است:
Desirable risk: < 130
Medium risk: 130 – 160
High risk: > 160
افزایش LDL در مواد زیر مشاهده میشود:
هایپرلیپیدمی فامیلی نوع 2، رژیم غذایی پرچرب، هایپرلیپیدمی ناشی از کم کاری تیرویید، سندروم نفروتیک.
کاهش LDL در موارد زیر مشاهده میشود:
هایپولیپوپروتئینمی، سندروم تانژیر، پرکاری تیروئید، آنمی های مزمن، بیماری حاد کبدی، استرس حاد مثل سوختگی و بیماری.
تهیه شده توسط واحد تحقیق و توسعه (R & D) آزمایشگاه پاتوبیولوژی وحید