ام آر آی سینه چیست ؟
در ام آر آی بافت پستان(تصویربرداری رزونانس مغناطیسی)، از امواج رادیویی و مگنتهای فوق العاده قوی به منظور ایجاد تصاویری با جزئیات دقیق استفاده میشود.
ام آر آی پستان به عنوان یک ابزار کمکی در غربالگری سینه با ماموگرافی یا سونوگرافی به کار میرود. از ام آر ای سینه به منظور غربالگری زنان با ریسک بالای ابتلا به سرطان سینه به منظور ارزیابی وسعت درگیری سرطان یا ارزیابی ناهنجاریهایی که بر روی ماموگرافی مشخص شده است، استفاده میشود.
به طور کلی تصویربرداری ام آر آی سینه اغلب در زنانی که دچار سرطان سینه شدهاند به کار میرود تا به وسیله آن بتوان سایز تومورهای سرطانی را مشخص کرد. ضمن اینکه ام آر آی سینه به تشخیص وجود سایر تومورها در همان سینه و سینه مقابل آن کمک شایانی میکند.
در چه مواردی از ام آر آی سینه استفاده میشود؟
- غربالگری زنان دارای ریسک بالای ابتلا به سرطان سینه
زنانی که ریسک بالایی در ابتلا به سرطان سینه دارند اغلب دارای سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان سینه هستند. ام ار آی ممکن است ابراز مناسبی برای غربالگری سرطان سینه باشد. سابقه خانوادگی قوی در ابتلا به سرطان معمولا مادر یا خواهر مبتلا به سرطان سینه زیر 50 سال تعریف میشود. این موضوع هچنین میتواند در مورد خالهها، عمهها یا دخترانشان نیز باشد. اقوامی که دچار سرطان تخمدان شدند نیز ریسک ابتلای به سرطان را در شما بالا میبرند. رادیولوژیست یا پزشک اول درمانگر شما با توجه به سابقه خانوادگی میتواند شما را راهنمایی کند بکه به ام ار آی سینه نیاز دارید یا نه.
-
ارزیابی ناهنجاریهایی که ارزیابی آنهادر ماموگرام مشکل است
گاهی اوقات ناهنجاریهایی بر روی ماموگرام دیده میشود که توسط ماموگرافی و سونوگرافی به تنهایی قابل تشخیص نیست. در این موارد استثنایی، ام ار آی میتواند به منظور تشخیص افتراقی با انجام بیوپسی یا بدون آن، به کار رود - ارزیابی مناطق لمپکتومی (نواحی اطراف بافتهای برداشته شده تومورهای سرطانی )
در پیگیریهای بعد از درمان در ماموگرافی و سونوگرافی، محل اسکار(برش) جراحی و عود مجدد سرطان قابل تشخیص است. در صورتی که با ماموگرافی یا معاینات پزشکی در اسکار لمپکتومی تغییراتی مشاهده شد، ام آر آی میتواند به تعیین موتاسیون(جهش) طبیعی این تغییرات در اسکار یا عود مجدد سرطان کمک کند
- پیگیری موفقیت درمان با روشهای کمکی شیمی درمانی
در برخی بیماران درمان سرطان سینه ابتدا با شیمی درمانی و سپس به دنبال آن با جراحی صورت میپذیرد. به این شیوه درمانی، شیمی درمانی نئواَدجووَنت یا کمکی (neoadjuvant) میگویند. در این بیماران، ام ار آی اغلب به منظور پیگیری میزان موفقیت شیمی درمانی و ارزیابی سایز تومور قبل از جراحی به کار میرود
-
ارزیابی ایمپلنتهای سینه
با توجه به عدم استفاده از پرتوهای یونیزان در ام ار آی ، میتوان به راحتی تشخیص داد که ایمپلنتهای سیلیکونی سینه در داخل بافت دچار پارگی شدند یا نه.
آیا ام آر آی سینه به تنهایی قابلیت تشخیص سرطان سینه را دارد؟
برای تشخیص قطعی سرطان در زنانی که در معرض ریسک بالایی در ابتلا به سرطان سینه قرار دارند، غربالگری MRI به صورت یکسال در میان به همراه ماموگرافی توصیه میشود. معمولا MRI به تنهایی برای غربالگری توصیه نمیشود زیرا ممکن است تعدادی از تومورهای سرطانی که در ماموگرام قابل تشخیص هستند را از دست بدهد. اگرچه MRI میتواند تعدادی از تومورهایی که در ماموگرام قابل تشخیص نیستند را شناسایی کند؛ اما بسیاری از نتایج آن مثبت کاذب هستند (یعنی سرطان نیستند . )
یافتههای مثبت کاذب باید حتما توسط پزشک چک شوند. در نتیجه به تستهای بیشتر و بیوپسی نیاز است. به همین دلیل است که برای زنانی که دارای ریسک متوسطی در ابتلا به سرطان سینه هستند، ام آر آی سینه توصیه نمیشود زیرا منجر به بیوپسیهای غیر ضروری و سایر تستهای پرهزینه میگردد.
هر آنچه که باید در مورد ام آر آی سینه بدانید:
* دستگاه MRI سینه دارای کویلهای اختصاصی پستان میباشد. در نتیجه در همه بیمارستانها و مراکز تصویربرداری یافت نمیشود. در صورتیکه شما کاندید تصویربرداری ام آر ای پستان هستید، بسیار مهم است که به مرکز مجهزی مراجعه نمایید که قادر به انجام بیوپسی تحت ام آر آی پستان باشد.
* در تصویربرداری با ام آر آی به جای استفاده از پرتوهای یونیزان از مگنتهای بسیار قوی استفاده شده است.
* تصاویر ناشی از اسکنهای ام آر آی از زوایای مختلف قدامی، جانبی و فوقانی تهیه میشوند.
* ام آر ای تصاویری از بافتهای نرم بخشهای مختلف بدن ایجاد مینماید که گاهی اوقات مشاهده آنها با تستهای دیگر بسیار مشکل است.
نکات قبل از آمادگی آزمون
* هزینه انجام این آزمون بالاست در نتیجه قبل از انجام این تست، بیمه خود را چک کنید.
* قبل از انجام این آزمون نیازی به رژیم غذایی خاصی ندارید و در صورتیکه از داروی خاصی استفاده میکنید، برنامه دارویی خود را تغییر ندهید.
* اگر دچار ترس از فضاهای بسته هستید ممکن است به دریافت داروهای آرام بخش قبل از انجام آزمون نیاز داشته باشید. شما در اتاق آزمون تنها خواهید بود اما میتوانید با تکنولوژیست دستگاه که قادر به دیدن و شنیدن صدای شماست، صحبت کنید.
* قبل از شروع آزمون از شما خواسته میشود تا لباسهای خود را تعویض کنید و گان (لباس مخصوص) را بپوشید و تمام زینت آلات و وسایل فلزی خود را مانند کلیپس، جواهرات، دندان مصنوعی و... از بدن خارج نمایید.
* قبل از شروع آزمون تکنولوژیست دستگاه از شما میپرسد که آیا ایمپلنت فلزی در بدن شما وجود دارد یا نه. بعضی ایمپلنتهای فلزی مانند آنچه در ارتوپدی به کار میروند، اغلب مشکلی ایجاد نمیکنند اما بعضی از آنها دردسرساز هستند. به هر حال در صورت وجود هر گونه ایمپلنت فلزی باید تکنولوژیست یا رادیولوژیست را آگاه کرد.
توجه: در صورتیکه در بدن شما ایمپلنتهای فلزی خاصی مانند دفیبریلاتور یا پیس میکر (ضربان ساز قلبی ) ، کلیپسهای آنوریسم مغزی، ایمپلنت گوش یا کویلهای فلزی داخل عروق خونی وجود دارد، تنها با اجازه رادیولوژیست یا تکنولوژیست دستگاه قادر به انجام آزمون خواهید بود.
* طول مدت آزمون ام آر آی پستان در حدود 45-60 دقیقه میباشد. ممکن است بعد از آزمون از شما خواسته شود تا چک نهایی تصاویر توسط رادیولوژیست منتظر بمانید.
ام آر آی سینه چگونه انجام میپذیرد؟
معمولا این آزمون در بیمارستان یا کلینیک انجام میگیرد. شما به شکم بر روی تخت باریکی دراز میکشید و صورتتان به سمت پایین خواهد بود. سینههای شما در جایگاهی که میان تخت تعبیه شده است قرار میگیرند و هیچ فشاری بر روی آنها وارد نمیشود. کارشناس رادیولوژی با قرار دادن متکاهایی زیر بدن شما سعی میکند که محیط راحتتری برای شما فراهم آورد و از حرکت کردن شما تا حد زیادی جلوگیری نماید. سپس تخت به صورت طولی وارد تونل ام آر آی میشود و تصویربرداری آغاز میگردد.
این تست بدون درد است و تنها فشاری که به شما وارد میشود همان خوابیدن به حالت دمر بر روی تخت آزمون است. از شما خواسته میشود که در طول آزمون تا جای ممکن نفس خود را حبس کنید. ماشین ام آر آی در طول تصویربرداری از خود صداهایی ایجاد میکند که بیشتر شبیه صدای ماشین ظرفشویی است و این صدا به دلیل روشن و خاموش شدن میدان مغناطیسی آن میباشد. در برخی مراکز مجهز ممکن است هدفون یا هندزفیری که موزیک از آن پخش میشود در اختیار شما قرار گیرد که به کاهش نویز در طول آزمون کمک کند.
در اغلب آزمونهای مفید ام ار آی برای تصویربرداری از پستانها از مواد حاجب استفاده میگردد. بدین گونه که مواد حاجب از طریق تزریق وریدی قبل از آزمون و یا در طول آن، وارد بدن شما میشوند. این مواد کمک میکنند تا جزئیات دقیقتری از بافت سینه ایجاد شود. به مواد حاجبی که در آزمون ام آر آی مورد استفاده قرار میگیرند گادولینیوم میگویند( این مواد با مواد حاجب مورد استفاده در آزمون سی تی اسکن متفاوتند )
در صورتیکه دچار هرگونه آلرژی یا مشکلات قبلی در خصوص استفاده از مواد حاجب یا رنگهای به کار رفته در سایر تستهای تصویربرداری هستنید، حتما کارشناس رادیولوژی خود را از آن مطلع سازید . ضمن اینکه در صورت انجام جراحی جدید یا احتمال بارداری پزشک خود را در جریان قرار دهید.
نکته قابل توجه اینجاست که برای ایجاد تصاویر با کیفیت عدم حرکت شما در طول آزمون بسیار اهمیت دارد. با این حال اگر در طی این مدت نیاز به استراحت یا حرکت کردن داشتید حتما کارشناس رادیولوژی خود را از این موضوع آگاه کنید.
برگرفته از سایت : www.vitrinmed.com