ضوابط و مقررات نسخ پاراکلینیک

امور قرارداد و قوانین و مقررات پاراکلینیک، تصویر برداری پزشکی ، آزمایشگاه ، فیزیوتراپی

ضوابط و مقررات نسخ پاراکلینیک

امور قرارداد و قوانین و مقررات پاراکلینیک، تصویر برداری پزشکی ، آزمایشگاه ، فیزیوتراپی

ضوابط و مقررات نسخ پاراکلینیک

این وبلاگ تحت قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران می باشد

محمد امیری


رییس اداره رتبه بندی فراهم کنندگان خدمت و خرید راهبردی

معاونت درمان تامین اجتماعی

استان فارس

و

مسئول امور سابق پاراکلینیک معاونت خرید راهبری و اسناد پزشکی استان فارس





کلمات کلیدی

محمد امیری

کاریوتایپ

هموفیلی

انواع سونوگرافی های بارداری

آنژیوگرافی

CVS

ام آر آی سینه

تالاسمی

جدول کدینگ مشترک خدمات پزشکی هسته ای وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی

جدول کدینگ مشترک خدمات تصویربرداری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی

جدول کدینگ مشترک خدمات آزمایشگاهی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی

پوشش تعهدات داروی ATG

پوشش بیمه‌ای داروی تاکرولیموس آهسته روش

الزام نسخه نویسی داروهای تخصصی مورد مصرف در درمان ام اس

قیمت و میزان پرداخت از جیب بیماران برای 1040 قلم از داروها

دستورالعمل در خصوص ویزیت پزشکان اورژانس با توجه به حذف دفترچه

وزارت بهداشت جهت پزشکان محترم

تغییرات کدینگ خدمات آزمایشگاهی و تصویربرداری

هپاتیت C

هپاتیت B

تست سوزاک

تست کلامیدیا

بیماری های منتقل شونده از رابطه جنسی

STD چیست

کدینگ

وزارت بهداشت

خدمات آزمایشگاهی و تصویربرداری

کد لوئینک تصویربرداری جهت استفاده در نسخه الکترونیک

کدینگ خدمات آزمایشگاه جهت استفاده در نسخه الکترونیک

کد لوئینک آزمایشگاه

6 سوال رایج درباره سونوگرافیNT در بارداری

دوشنبه, ۳۰ تیر ۱۳۹۹، ۱۱:۵۸ ب.ظ

6 سوال رایج درباره سونوگرافیNT  در بارداری

سونوگرافی NT  چیست؟

سونوگرافی NT  یک غربالگری تشخیصی قبل از تولد نوزاد است که معمولاً در هفته‌های 11 تا 13 بارداری انجام میگیرد. در این زمان بافت پشت گردن جنین به‌طور شفاف قابل دید میباشد. این سونوگرافی توسط رادیولوژیست‌ها با اندازه‌گیری سر جنین تا انتهای ستون فقرات و سپس اندازه‌گیری میزان مایع پشت گردن انجام می‌شود. در طول حاملگی، به تمامی زنان باردار توصیه میشود که سونوگرافی ان تی را انجام دهند اما این آزمون اجباری نیست .

با سونوگرافی NT چه بیماری‏هایی قابل تشخیص است؟

در سونوگرافی  NT ناهنجاری‌های کروموزومی در ارتباط با سندروم داون (تریزومی 21 ) ، نشان داده میشود. سندروم داون یکی از شایع‌ترین بیماریهای ژنتیکی است که از هر 700 تولد در آمریکا، در یکی از نوزادان بروز میکند. این غربالگری همچنین خطر ابتلا به سندروم‌های پاتائو (Patau) و ادواردز (Edwards) که نادر و اغلب کشنده هستند را نیز مشخص میکند

باید به این نکته دقت کرد که سونوگرافی ان تی به تشخیص دقیق هیچ‌یک از ناهنجاری‌های کروموزومی نمی‌پردازد بلکه احتمال ابتلا به آنها را نشان میدهد و به پزشک کمک می‌کند تا خطرات تهدیدکننده جنین را بررسی کند و تصمیم بگیرد که آیا به تست‌های بیشتری نیاز است یا نه.

سونوگرافی NT چگونه انجام می شود؟

این غربالگری یک روش تصویربرداری غیرتهاجمی است و از طریق سونوگرافی شکم مادر انجام میپذیرد. روش انجام سونوگرافی NT مانند سونوگرافی معمولی است. بدین ترتیب که قبل از انجام آزمون باید مقداری آب نوشیده شود تا مثانه پر شود. سپس مادر بر روی تخت دراز می‌کشد و لباس خود را بالا می زند. پس از اینکه مادر در وضعیت مناسبی قرار گرفت، رادیولوژیست مقداری ژل سونوگرافی را بر روی شکم او قرار می‌دهد و به‌وسیله پروب دستگاه سونوگرافی، آزمون را انجام می‌دهد.

آیا سونوگرافی NT  به تنهایی برای تشخیص بیماری های ژنتیکی کافی است؟

اعتبار آزمون سونوگرافی NT  بین 70 تا 75 درصد می‌باشد که این مقدار را می‌توان با استفاده از نتایج آزمایشات خونی غربالگری سه ماهه اول به 80 درصد نیز رساند. در 5 درصد موارد نیز ممکن است نتایج مثبت کاذب داشته باشیم. یعنی پزشک احتمال وجود ناهنجاری در جنین را میدهد اما با تستهای بیشتر مشخص شود که جنین سالم بوده است.

بالعکس این ماجرا نیز اتفاق میافتد که به آن نتایج منفی کاذب میگویند. یعنی نتایج سونوگرافی هیچگونه اختلالی را نشان نمی‏‏‏دهند، اما نوزاد با سندروم داون به دنیا میآید. عواملی مانند تحرک زیاد جنین، قرارگیری جنین در حالتهای خاص و پیچیده،پایین بودن سطح مایع آمنیوتیک، وجود مدفوع در روده‏ها و موقعیت نامناسب مادر در سونوگرافی میتوانند از عوامل ایجاد نتایج کاذب در سونوگرافی NT  باشند.

بسیاری از پزشکان غربالگری NT را به همراه دو تست خونی و غربالگری کواد (quad) که به‌عنوان غربالگریهای ترکیبی نیز شناخته می‌شوند؛ و یا تست‌های غیرتهاجمی پره ناتال (قبل از تولد جنین) که با اختصار NIPT نشان داده می‌شوند، توصیه می‌کنند.

عدد سونوگرافی NT طبیعی و غیرطبیعی چند است؟

در هفته 11 تا 13 بارداری که ابعاد جنین در حدود 45*84 میلیمتر است، عدد سونوگرافی  NT طبیعی در محدوده 2.2 تا 2.8 میلیمتر است. اما در 90 درصد موارد که اندازه NT در جنینها بین 2.5 تا 3.5 میلیمتر است، سندروم داون وجود ندارد.

زمانی که اندازه NT در طول ارزیابی بالاتر از حد نرمال باشد، احتمال بروز ناهنجاری‌های جنینی افزایش می‌یابد. در مواردی که ان تی در حدود 6 میلیمتر است، جنین در معرض خطر جدی ابتلا به سندروم داون و سایر ناهنجاری‏‌های کروموزومی قرار دارد.

در صورتیکه نتایج سونوگرافی NT  غیرطبیعی باشند چه اقداماتی باید انجام داد؟

در این موارد حفظ آرامش بسیار مهم است زیرا سونوگرافی NT  یک غربالگری با نتایج احتمالی آماری است نه یک روش تشخیصی. در صورت وجود ناهنجاری‌های کروموزومی، باید با پزشک معالج در مورد سایر آزمایشهای اضافی مشورت شود. دو آزمایش دیگر که ممکن است پزشک توصیه کند آمنیوسنتز یا نمونه‌گیری از پرزهای جفتی می‌باشند.

در تست آمنیوسنتز، مقداری از مایع آمنیون از طریق فرو بردن سوزن به داخل شکم مادر به دست میآید و مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد. مایع آمنیوتیک حاوی سلول‌هایی است که اطلاعات ژنتیکی نوزاد را ارائه میکنند. در نمونه‌گیری از پرزهای جفتی نیز، نمونهبرداری از بافت جفت برای تشخیص ناهنجاری‌های احتمالی کروموزومی انجام می‌گیرد. در هر دو روش آمنیوسنتز و نمونه‌برداری از پرزهای جفتی خطر سقط جنین وجود دارد.

 

برگرفته از سایت :  www.vitrinmed.com

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی