سونوگرافی آنومالی جنین یا آنومالی اسکن در بارداری
سونوگرافی آنومالی که به اسکن سه ماهه دوم بارداری نیز معروف است، نمای نزدیکی از رحم و جنین داخل آن ایجاد می نماید. رادیولوژیستی که این اسکن را انجام میدهد رشد طبیعی جنین شما را چک میکند و مکان جفت را ارزیابی مینماید. با اینکه سونوگرافی آنومالی معمولا به عنوان سونوگرافی در هفته 20 بارداریشناخته میشود اما میتوانید بین هفته 18 و هفته 20 به اضافه 6 روز پس از آن جهت انجام این تست به رادیولوژیست مراجعه کنید.
در تصویر حاصل از سونوگرافی آنومالی صورت و دستهای جنین مشخص میشود. دیدن این صحنهها در طول بارداری بسیار هیجان انگیز است و شما و همراهانتان میتوانید تصاویر حاصل از انجام آزمون را بر روی مانیتور مشاهده کنید. هدف اصلی از انجام این اسکن، بررسی کامل رشد طبیعی جنین است. با این حال، تعیین جنسیت جنین نیز صورت میگیرد.
گاهی اوقات به دلیل نوع موقعیت قرارگیری جنین در رحم یا وجود لایههای زیاد چربی شکمی، رادیولوژیست قادر به تشخیص جنسیت جنین نمیباشد.
اسکن آنومالی چه اطلاعاتی به شما می دهد؟
این اسکن حدود 15-30 دقیقه طول میکشد اما گاهی اوقات تا یک ساعت نیز به طول میانجامد و رادیولوژیست با توجه به اطلاعات حاصل از اسکن زمان دقیق زایمان شما را اعلام خواهد کرد. در ابتدا بر روی تخت معاینه دراز میکشید و رادیولوژیست شکم شما را به ژل سونوگرافی آغشته میکند و پروب مخصوص تصویربرداری را بر روی آن قرار میدهد. در طول این اسکن رادیولوژیست ضربان قلب جنین و قسمتهای مختلف بدن او شامل صورت و دستها را ارزیابی میکند و سپس در جزئیات دقیق میشود. در طول این مدت شما با نگاه کردن به مانیتور میتوانید تصاویر جنین خود را ببینید اما دیدن اندامهای داخلی جنین برای شما نامفهوم است زیرا رادیولوژیست به صورت مقطعی آنها را مورد ارزیابی قرار میدهد.
توجه:استخوانهای جنین در طول اسکن به رنگ سفید، بافتهای نرم به رنگ خاکستری و مایع آمنیوتیک اطراف جنین به رنگ سیاه دیده میشود.
در سونوگرافی آنومالی پزشک کدام اندام های جنین را بررسی می کند؟
رادیولوژیست در طول این اسکن تمام اندامهای بدن جنین شما را مورد ارزیابی قرار میدهد و آنها را اندازهگیری میکند:
شکل و ساختار جمجمه و مغز جنین: در این مرحله مشکلات حاد مغزی که به ندرت اتفاق میافتند، قابل رؤیت هستند.
صورت جنین به منظور بررسی شکاف لب: معمولاً تشخیص شکاف لب در داخل دهان بسیار دشوار است.
ستون فقرات جنین: تصویربرداری هم بهصورت طولی و هم عرضی(مقطعی) به منظور اطمینان از هماهنگی استخوانها و پوشش پوستی ستون فقرات پشت.
دیواره شکمی جنین: بهمنظور اطمینان از پوشش داخلی اندامها در دیواره شکم.
قلب جنین: دو دهلیز و دو بطن قلب جنین باید سایز یکسانی داشته باشند و دریچهها باید در هر ضربان باز و بسته شوند. رادیولوژیست همچنین باید عروق و وریدهای اصلی انتقال خون از قلب را چک کند.
شکم جنین: جنین مقداری از مایع آمنیوتیک که در آن غوطهور است را میبلعد که بهصورت حبابهای مشکی در داخل شکم او ظاهر میشوند.
کلیههای جنین: رادیولوژیست هر دو کلیه جنین را چک میکند که انتقال ادرار به مثانه در آنها به خوبی انجام پذیرد. در صورتیکه مثانه جنین در زمان اسکن خالی باشد، باید در طول اسکن حتماً پر شود.
دستها و پاها و انگشتهای آنها: رادیولوژیست علاوه بر چک کردن اندامها و انگشتان دست و پا و انگشتهای شست را نیز چک میکند.
توجه: رادیولوژیست موقعیت جفت، بند ناف و میزان مایع آمنیوتیک را در طول آزمون ارزیابی میکند.
چه قسمتهایی از بدن جنین در سونوگرافی آنومالی اندازهگیری میشوند؟
در این آزمون، رادیولوژیست قسمتهایی از بدن جنین را به منظور ارزیابی رشد او اندازهگیری میکند. سه تا از مهمترین اندازهگیریهای جنین به شرح ذیل میباشد:
دور سر (HC)
دور شکم (AC)
طول استخوان ران (FL)
این اندازهگیریها باید بر اساس تاریخ زایمان مورد ارزیابی قرار گیرند.
چه ناهنجاریهایی با اسکن آنومالی قابل تشخیص است؟
در 80 درصد بارداریهایی که سونوگرافی آنومالی انجام دادهاند، فقدان قسمت بالایی سر، نقص دیواره شکمی، فقدان اندامها و انگشتان، ناهنجاریهای نخاعی، مشکلات کلیوی و سندرم ادوارد به خوبی قابل مشاهده است. در 75 درصد موارد نیز شکاف لب قابل رؤیت میباشد.
در 60 درصد موارد وجود سوراخ در ماهیچههای جداکننده قفسه سینه و شکم، همچنین وجود مایع اضافی در مغز جنین قابل مشاهده است. و به طور کلی در 50 درصد موارد مشکلات اصلی قلبی جنین قابل تشخیص میباشند.
توجه: در برخی موارد، یکسری از ناهنجاریهای قلبی و نقصهای شکمی تا اواخر دوره بارداری قابل تشخیص نیستند.
علائم ناهنجاری در نتایج اسکن آنومالی چیست؟
در حدود 15 درصد از اسکنها باید مجدداً تکرار شوند اما معمولاً مشکلات جدی محسوب نمیشوند. بیشترین علت تکرار آزمون عدم مشاهده همه جانبه جنین توسط رادیولوژیست میباشد. رایجترین دلایل این پیشامد این است که جنین شما در موقعیت مناسبی برای تصویربردارینبوده و یا اینکه شما دچار اضافه وزن زیادی بودهاید. در نتیجه آزمون در هفته 23 مجدد تکرار میگردد.
برگرفته از سایت : www.vitrinmed.com