ژل سونوگرافی چیست؟
ژل سونوگرافی چیست و چرا به آن نیاز داریم؟
به منظور انجام سونوگرافی، رادیولوژیست ابتدا یک لایه ضخیم از ژل شفافی را بر روی پوست بدن در محل مورد نظر میمالد و سپس پروب (مبدل) دستگاه سونوگرافی را بر روی آن قرار میدهد.
در حقیقت ژلسونوگرافی ماده رسانایی است که به منظور ایجاد پل ارتباطی بین پوست بیمار و پروب سونوگرافی مورد استفاده قرار میگیرد. هدف از استفاده این ژلها انتقال امواج فراصوت از پروب دستگاه به بافت بدن میباشد.
یکی از هیجان انگیزترین تجربههای بارداری، زمان سونوگرافی می باشد. درست همان زمان که میتوانید بچه درون شکمتان را ببینید. با اینکه مالیدن ژل قبل از انجام سونوگرافی حالتی سرد و چندش آور ایجاد مینماید اما برای ایجاد نتایج اسکن کاملا ضروری است. در حقیقت امواج سونوگرافی نمیتوانند به آسانی در هوا گردش پیدا کنند ، لذا مقدار اندکی هوا بین دستگاه و پوست میتواند مشکلساز شود. به عنوان مثال این موضوع در مواردی که پوست خشک است و مقدار زیادی حفرههای کوچک هوا در سطح آن وجود دارند، بیشتر اهمیت دارد. ژل سونوگرافی یک نوع ماده رساناست که میتواند پیوندی محکم بین پوست ودستگاه سونوگرافی ایجاد کند، که در نتیجه به امواج قدرت انتقال مستقیم به بافت زیرین و نقاط مورد نظر برای عکس برداری را میدهد. به منظور جلوگیری از انعکاس صدا که در اثر وجود حبابهای هوا بین پروب دستگاه سونوگرافی و پوست بدن ایجاد میشوند؛ استفاده از ژلهای سونوگرافی ضروری است. در نتیجه به منظور ایجاد تماس بهینه بین پروب و پوست بدن ژلهای سونوگرافی باید کاملا بدون حباب باشند تا انتقال صدا به طور کاملا صحیح انجام گیرد. صدای واضح ضربان قلب جنین که برای مادر در حین سونوگرافی پخش میشود ناشی از عملکرد درست این ژل میباشد.
ژل سونوگرافی از چه موادی تشکیل شده است؟
مایعاتی مانند آب و الکل اساسا رساناهای خوبی هستند اما با توجه به ویسکوزیته پایین و ایجاد نوسان برای استفاده بر روی بدن مناسب نیستند. ژلها نیز مایعاتی هستند که مواد ضخیم کننده را برای افزایش قابلیت پخش بر روی پوستدر بر دارند که البته بین هیدروژلها و لیپوژلها تفاوتهایی در این بین وجود دارد. لیپوژلها شامل روغنهای گیاهی، سنتزی یا معدنی هستند. این گروه از ژل ها موجب تجمع چربی بر پوست میشوند و پاک کردن آنها از روی سطح بدن دشوار است. در نتیجه برای سونوگرافی مناسب نیستند. در نتیجه در ساخت ژلهای سونوگرافی از هیدروژلها استفاده شده است.
هیدروژلها عمدتا از آب تشکیل شده اند و علاوه بر اینکه قیمت پایینی دارند، پس از انجام پروسه به راحتی از روی پوست بدن پاک می شوند و لکهای از خود باقی نمیگذارند. با توجه به حجم بالای آب، این ژلها به مواد غلظت دهنده مانند پروپیلن گلیکول، پلی آکریل آمید یا فراورده های فرعی ژل نیازمند هستند.
ژلها معمولا از ترکیب آب و پروپیلن گلیکول ساخته میشوند و به منظور کاهش کلی اصطحکاک در فرایند سونوگرافی به کار میرود. وجود یک ژل چسبناک موجب می شود تا در اثر حرکت پروب پوست بدن کشیده نشود و آسیب نبیند.
شایع ترین شکایت از ژلهای سونوگرافی چسبناک بودن آنها نیست بلکه سرد بودن آنهاست این مشکل را میتوان به آسانی با استفاده از یک گرم گننده (وارمر) حل کرد.
برگرفته از سایت : www.vitrinmed.com