سونوگرافی چیست
تصویربرداری اولتراسوند یا اولتراسونوگرافی یک روش تشخیصی ایمن و بدون درد به وسیله امواج صوتی به شمار میرود که در آن با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا تصاویری از فعالیتهای اندامهای داخل بدن نمایش داده میشود. از این نوع تصویربرداری برای کمک به تشخیص علل درد، تورم و عفونت در اندامهای داخلی بدن، بررسی وضعیت نوزاد در طول دوره حاملگی ، کمک به انجام انواع بیوپسیها، تشخیص بیماریهای قلبی و ارزیابی آسیب بعد از حمله قلبی استفاده میشود.
اسامی دیگر این نوع تصویربرداری با عنوانهایی نظیر سونوگرافی، تصویربرداری فراصوت، اکوکاردیوگرافی و یا اسکن صوتی شناخته میشوند که همه دارای معنی واحدی هستند و از این پس در این مقاله فقط از لفظ سونوگرافی استفاده میکنیم.
اجزای دستگاه سونوگرافی:
اسکنرهای سونوگرافی از یک کنسول شامل کامپیوتر و قطعات الکترونیکی به همراه یک صفحه نمایش ویدئویی، کیبورد و یک یا چند پروب برای انجام تصویربرداریهای مختلف تشکیل شدهاند.
روش کار سونوگرافی:
قوانین موجود در سونوگرافی بر پایه همان قوانینی است که زیردریاییها، کشتیها و ماهیگیران از آن استفاده میکنند. زمانی که یک موج به یک شئ برخورد میکند، آن را به عقب میکشد و یا انعکاس می دهد. در نتیجه میتوان فاصله جسم، سایز، شکل و حتی نوع آن اعم از جامد بودن و یا پر شدگی با مایعات را تعیین کرد.
برای انجام سونوگرافی ابتدا سطح مورد نظر تصویربرداری، به ژل سونوگرافی آغشته میشود. سپس پروب بر روی پوست آغشته به ژل قرار داده میشود و به واسطه ارسال امواج فراصوت و جمع آوری اکوی بازگشت آنها، تصویر ایجاد میشود.
اکوی برگشتی چگونه جذب می شود؟
پروبها غیر از اینکه وظیفه تولید امواج اولتراسوند را دارند، وظیفه جذب اکوی برگشتی یا همان بازتاب امواج اولیه را هم بر عهده دارند.
با توجه به اینکه هر قسمتی از بدن که امواج به آن برخورد کرده است، فرکانسی مخصوص به خود دارد، این فرکانس ها پس از جمع آوری توسط پروب به پردازشگر منتقل میشوند تا در نهایت تصویر شکل گیرد.
کامپیوتر یا پردازشگر سونوگرافی چیست؟
پردازشگر سونوگرافی با توجه به اختلاف فرکانس امواج برگشتی آنها را تبدیل به تصویر میکند. به این اتفاق پردازش تصویر سونوگرافی یا post processing میگویند.
امواج اولتراسوند چه خطراتی در پی دارند؟
امواج سونوگرافی بر خلاف پرتوهای یونیزه یا پرتوهای trag ، از موجهای صوتی تشکیل شدهاند که هیچ ضرری برای بدن ندارند. فرکانس آنها تنها کمی بیشتر از دامنه ایست که بتوان با گوش شنید ولی برخلاف تصورات اشتباه، آنها موجهای فراصوت معمولی هستند و هیچ و هیچ و هیچ ضرری ندارند.
تصویربرداری زنده و live چیست؟
از مزایای سونوگرافی، تصویربرداری به شکل زنده و همزمان است. در این مدل تصویربرداری امکان مشاهده ارگانهای بدن و تغییرات حرکات آن به صورت زنده و واقعی فراهم است.
لذا امکان مشاهده گردش خون و جریان در قلب و عروق کمک شایانی به تشخیص های پزشکی میکند
برگرفته از سایت : www.vitrinmed.com.